Spre rusinea mea n-am mai dat p-aici de asta vara, si ar fi o idee sa-mi cer scuze pentru faza asta. O sa-mi fie rusine 5 minute, promit.
Asa, care va sa zica, finally, mi-am facut timp, si un "environment" (adica o troaca de calculator care statea degeaba sub masa) sa testez i-mscp. Ce sa zic? Totul pare OK, cel putin versiunea curenta, 1.0.2.0, nu ma refer la nightbuild ca p-ala nu l-am testat sa vad care ar fi diferentele care... este ele. S-a folosit pentru teste, pe o rabla de calculator P4 la 1.5 cu 512MB RAM, un Debian Squeeze (daca tot s-a gatat treaba cu Lenny am zis sa ma gandesc cum ar merge lucrurile pe squeeze, si daca tot era un squeeze instalat, era o ocazie buna de a testa i-mscp). Ce pot sa zic de la inceput e ca mi se pare OK, fara buguri vizibile (sau... ma rog, nu le-am vazut eu, desi m-am jucat cu mai toate optiunile posibile si mai toate combinatiile). Chiar mi s-a parut relativ stable, sau... cat de cat aproape de ce putem numi o versiune stabila. Appinstaller-ul i se pare o idee mai mult decat geniala (imi aduce aminte de Plesk, ca de cpanel m-am ferit mereu ca dracu de tamaie). M-ar tenta sa studiez un pic pe wiki la voi sa vad care e treaba (eventual sa ma uit si in cateva pachete preexistente) sa pricep ideea cum trebuie facute pachetele si poate mai fac ceva pachete utile (macar pentru uzul gastii de tovarasi carora le hostez site-urile). Eventual, ce va fi opensource intre ele, poate le putem si publica daca vor fi utile. Nu stiu, sa vedem, ca eu am cam lasat-o de mult cu programarea, (cam din vremea cand s-a dus as.ro), deci nu prea mai sunt "in mana"...
Una peste alta... Dovecot, mda, unora le place (si merge bine, aparent, si pe dovecot), eu totusi raman la Courier. Ala e singurul care imi mai aduce aminte de tineretea qmail-istica Ar fi o idee, cum zicea, parca, Delta mai sus, ceva quota pe casutele de mail. Nu stiu cum s-ar putea face (in fisierele de configurare ale postfix-ului ma uit stramb, sincer), cred ca ceva tot cu MySQL ar fi solutia. Stiu ca era ceva pe vremuri de genul postfix+mysql+quota si cred ca merge adaugata.
Cum am mai zis si ma obsedeaza (stiu, sunt stresant), ceva suport postgresql pentru useri (nu pentru i-mscp in sine), se poate? Stiu ca s-a mai vorbit asta vara dar nu stiu cum a ramas. Asta chiar ar fi util, dupa parerea mea, pentru copiii astia care vor sa invete (site developers cred ca se numesc ei in engleza) si care-s dornici sa rontaie si altceva (chiar mult mai flexibil dupa parerea mea, desi mai capricios) decat mysql.
Chestia cu shell pentru reseleri mie mi se pare extrem de dangerous. Daca chiar se doreste implementarea ei, ar fi bine totusi ca administratorul, la instalare sau whatever, sa zica "nu dam asa ceva ca frige". Doar o parere.
Ce mi s-ar parea interesant de implementat ar fi ceva setari (administrator + useri) pentru spamassassin si toata "gasca" aferenta, da, stiu, teoretic s-ar putea face din webmail (squirrelmail-ul, care dupa parerea mea ramane cel mai shmecher webmail, avea candva un plugin de antispam dar care mergea mai mult nu prea sau de loc) de asta zic ca poate ar fi fost o idee de facut oarece setari antispam, eventual la crearea contului (ceva de genul cum facea interfata qmailadmin, la crearea conturilor de qmail, pentru cine mai tine minte, ce vremuri).
In rest... chiar nici nu stiu ce idei sa mai dau de "features".
Vin si eu, totusi, cu o intrebare, ca mereu ma baga in ceata si nu stiu ce sa aleg (n-am vazut diferente de functionare majore intre ele), ce ar da rezultate mai bune, din punct de vedere "productional", apache worker sau itk? Si daca e worker, atunci cine, fastcgi sau fcgi? Ca de "celebrele" erori 500 (pe care le aveam si cu ispcp, nu-i vina panelului, ci a modului de a rula php ca cgi) cred ca n-o sa scapam vreodata. Itk mi se pare interesant din anumite puncte de vedere (raman totusi legat de mod_php5 ceea ce ma face sa dorm mai bine decat cu grija mod_fcgi) dar duda e ca arunca toata responsabilitatea asupra anumitor setari din php catre fisierul de configurare al apache-ului, ceea ce din experienta stiu, inseamna risc mare de erori 500, asa, pe nepusa masa.
Auci, cat am scris... se vede c-am lipsit juma' de an
Inca o data felicitari si spor in continuare. Sper sa vedem curand un stable sa-l bagam in productie.
-
-
Postgresql e planed, numai ca intai sa fie atins stadiul stabil (cel putin pana la versiunea stable, nightbuild este mai stabil decat ultima versiune = 1.0.2.0).
Postfix + mysql e posibil dar fara quota (sau cel putin fara impact major asupra resurselor).
Shell pentru reseller intradevar e "dangerous" ramane de vazut.
itk vs fcgi = pentru teste si websit-uri micute itk e muuuuuulllllt mai rapid. Dar cand da de load moare. fcgid vs fastcgi. Am avut pe unele servere rezultate mai bune cu fcgi website <500 si cu fastcgi ce a depasit (websiturile nu foarte vizitate, deci era vorba mai mult de managementul memoriei). fcgi se comporta cam ciudat cand e strans de ram.
Cat despre stable saptamana viitoare este programat RC2 si daca totul este ok in 2 saptamani il proclamam stable -
-
Spre rusinea mea n-am mai dat p-aici de asta vara, si ar fi o idee sa-mi cer scuze pentru faza asta. O sa-mi fie rusine 5 minute, promit.
Asa, care va sa zica, finally, mi-am facut timp, si un "environment"..........
............Hello ; Sorry for English here but I did like to thank you for all of your sentences. I greatly appreciate such as feedback. Feel free to contribute with new ideas. You are welcome for that.
Again, thanks.
-
Hello ; Sorry for English here but I dit like to thank you for all of your sentences. I greatly appreciate such as feedback. Feel free to contribute with new ideas. You are welcome for that.
Again, thanks.
No problem, Nuxwin, thanx a lot for your comment. Anytime I'll can help with ideas, or, maybe with something more, I'll try to do it. Hope that it will be usefull.
Postgresql e planed, numai ca intai sa fie atins stadiul stabil (cel putin pana la versiunea stable, nightbuild este mai stabil decat ultima versiune = 1.0.2.0).
Postfix + mysql e posibil dar fara quota (sau cel putin fara impact major asupra resurselor).
Shell pentru reseller intradevar e "dangerous" ramane de vazut.
itk vs fcgi = pentru teste si websit-uri micute itk e muuuuuulllllt mai rapid. Dar cand da de load moare. fcgid vs fastcgi. Am avut pe unele servere rezultate mai bune cu fcgi website <500 si cu fastcgi ce a depasit (websiturile nu foarte vizitate, deci era vorba mai mult de managementul memoriei). fcgi se comporta cam ciudat cand e strans de ram.
Cat despre stable saptamana viitoare este programat RC2 si daca totul este ok in 2 saptamani il proclamam stable
Mersi mult de raspuns, sci2tech. Chiar nu mai stiam cum a ramas treaba cu postgres, daca e in plan e bine. Nu-i graba, vorba aceea, nu e bine sa ne impartim in multe chestii si sa iasa toate nasol. Mai bine le luam pe rand si avem grija de fiecare sa mearga fain. E timp de asteptare si pentru postgres. Eu insist de treaba asta ca sa nu se uite ca, dupa parerea mea, chiar e de viitor. E interesanta (si) o astfel de posibilitate si cred ca multa lume doreste. Da, stiu, asta va complica rau de tot si scriptul de instalare si panelul in sine, va trebui sa poata face management pentru inca niste baze de date, care, practic, nu-s la fel (adica ma gandesc ca partea de add/edit/delete e de alta forma dpdv. programare, ca la mysql).
Eu ziceam de postfix cu mysql doar in ideea ca, din cate mai tin si eu minte, cam asta era cea mai "la indemana" metoda de a face quota pe casutele de mail. Nu-mi amintesc sa stie postfix, singur, treaba asta. Altfel nu cred ca are rost, postfix fara quota poate functiona OK si fara mysql, sau poate ca merge mai usor asa... Nu stiu, ma gandesc daca n-ar fi o posibilitate sa fie invatat courier cat de mare are voie sa fie fiecare /Maildir. De pe vremuri tin minte ca pe combinatia qmail+courier, fara baza de date, imi mergea foarte bine quota. Dar nu (mai) stiu daca de partea de quota se ocupa qmail sau se ocupa courier-ul. Eu am incercat doar sa dau o idee cum s-ar putea rezolva, eventual in perspectiva, quota. mai multe nu mai stiu (sau... ma rog, nu mai tin minte, vremea cand am avut quota pe mail, in combinatia qmail+courier a trecut de mult). Stiu ca Delta facuse si pe postfix la el in server quota, inainte sa dea cu nasul de ispcp, dar nu mai stiu cum, parca era ceva cu mysql, d-aia ziceam...
Intre timp m-am "jucat" pe un sistem (cel pe care testasem 1.0.2.0) si cu nightbuild-ul sau... de fapt, cu ce a venit aseara de pe git (deci proaspat in toata regula). Am testat doar ca upgrade la un 1.0.2.0 (in conditiile existente la acel moment pentru 1.0.2.0 adica apache mpm worker cu mod_fcgi) si n-a facut belele. M-a binedispus noua optiune, cea de plugin-uri, desi inca n-am inteles la ce va fi buna. Poate cand vor exista mai multe plugin-uri, chiar utile, o sa inteleg ce face, de fapt, treaba asta. Oricum... e "ceva in plus", ceva nou, si asta e de bine. Mi-a sarit in ochi existenta ei.
Mersi mult si pentru lamuririle cu worker vs itk si fastcgi vs fcgi. Eu din experienta ispcp, unde de regula il puneam pe fastcgi, n-am avut batai de cap in afara "celebrelor" erori 500, inevitabile de altfel in cazul site-urilor mele care au cam ramas la partea de script in stadiul in care erau acum multi ani (site-ul principal a ramas acel phpnuke "matrasit" de mine prin 2004 sau 2005). Dar cu ceva "tweak" prin configurarile php-ului mai scapam de probleme. Cu apache mpm_itk nu m-am "jucat" aproape de loc, de-asta nu stiam care e treaba. Dar treaba cu setarile de php lasate "la mana" fisierului de configurare al apache-ului ma feresc de cand am avut neplaceri, doar pentru un register_globals=off intr-un .htaccess (eu tinand de regula setarea pe on datorita site-urilor care imi cer acest lucru) nu mai scapam de error 500 si ma intrebam ce naiba are de nu vrea. Asta mi s-a intamplat acum cam un an jumate... Pana mi-am dat seama unde e baiul s-a dus jumatate de pachet de tigari si doua cani de nes...
Ce sa zic, asteptam versiuna finala, sa vedem care e treaba. Si cand e ceva apar cu feedback. -
-
Inainte de a da de ISPcp (tnx to Energymedia), foloseam pe server un postfix care avea si functia de quota per casuta de email, valorile quota erau tinute in MySQL, lucru care mi-a placut enorm.
Tutorialul pe care l-am urmat este, Virtual Users And Domains With Postfix, Courier And MySQL (Debian Etch).
Mergea de minune!PS: Eu pe IspCp am scos Prostgrey-ul, bloca o groaza de email-uri valide provenite de pe servere configurate prost. Dupa cum spunea si un amic ce-si tine domeniile la noi, "mai bine sa-mi vina spam decat sa nu-mi ajunga mail-urile de care am nevoie..."
-
Intrebare pentru toti cei care stiu de problema postfix + quota:
Stie cineva care este atmosfera in postfix, legat de acest subiect? Pentru ca daca modificam/facem/trimitem un patch, atunci upstream e singurul loc in care se poate intampla asa ceva.Pe de alta parte, la cum vad eu situatia, cred ca ar trebui sa nu va mai ganditi la quota momentan, atat developeri cat si useri, si odata ce se rezolva in postfix, putem sa reluam ideea.
Acum sa lasam developerii i-mscp sa dezvolte i-mscp, si ar fi frumos ca batalia cu patchul catre postfix sa o ducem noi, adica userii. Pentru ca avem mai mult timp si mai putine responsabilitati raportat la proiectul dezbatut aici.
Eu ma agat de mailing list acum, si azi la un moment dat o sa incerc sa lansez si intrebarea asta. Sunt curios ce se mai intampla acolo. Poate au deja un patch/solutie. Poate ca nu vor deloc sa aplice asa ceva. Poate ca... nu, nu vreau sa ma gandesc la un fork de postfix. Vom vedea.Acum sa nu devenim off-topic. Daca iese material de o discutie mai lunga, zic sa facem alt thread.
P.S./Trivia: In Debian, exista bugul asta de prin 2000, inca listat in wishlist, raportat de pe... well, Debian Potato(!). Take a look: #57967.
-
-
Salutare tuturor!
Sunt aici ca să particip la traducere (pentru început).
-
Ah, deci treaba cu postfix + quota avea ca "shmen de baza" un patch la postfix? Atunci mai bine lasam asa cum e, ca-i bine.
Si ca sa mai dau si eu o idee, asa, for the future (adica nu-i graba, dupa finalul asta ne gandim la idei noi, nu?) ce ziceti de mailing list management? Adica, ma gandesc ca tot exista "la oferta" courier-mlm (parca asa-l cheama) poate-l putem adauga si pune la treaba, ca-l vedem si pe el, in aptitude, cand instalam repede courier-pop, courier-imap (deh, obicei de para... sa instalez intai ce trebuie, din aptitude si dupa aia sa vin cu panelul sa se puna la locul lui, dar sa vad eu inainte ce pun, dependinte, posibile recomandari in plus, etc). N-am studiat sa vad cum lucra courier-mlm, dar e prima idee care mi-a venit in minte la capitolul "mailing list". Nu stiu, sunt mai multe chestii de genul (e ca naiba ca n-am nici un putty deschis sa ma uit in server), parca mai era o alternativa, mlmmj (parca) si ala avea si interfata web in php care s-ar putea "agata" de panel. E doar o idee de miez de noapte (UTC).RC2? Hai, ca tot n-am ce face noaptea asta, ma duc sa pornesc "jucaria de teste" (un squeeze care inca n-a fost pus in cap ) sa testam sa vedem cum merge. Deci... miroase a final prin preajma... Pregatim sampania si focul de artificii?
-
-
Deci, in primul rand vreau sa zic ca un I-MSCP 1.0.2.1 e pus la treaba (treaba pe bune, sa tina niste site-uri, niste domenii ale unui tovaras) de cam o saptamana, si baiatul e extrem de incantat (deh, eu i l-am recomandat, eu i l-am pus pe server cu ocazia upgradarii respectivului server la squeeze). Da, stiu, o sa-l updatez la 1.0.3.0 cat de curand (sper ca diseara sau la noapte sa-i fac un upgrade...)
Sa trecem la versiunea noua, in sfarsit, stable release. Sincere felicitari. Am testat pe serverul de teste (ca upgrade de la 1.0.2.1, nu ca clean install, din pacate, ca astea erau conditiile) si totul se misca asa cum trebuie, fara trozneli. Testul s-a facut cu apache-worker / mod-fastcgi pe webserver si dovecot pe partea de mail (am eu o problema psihologica de ceva vreme impotriva apache-itk, d-asta am adoptat alternativa cea old school, cea care imi facea cele mai putine probleme si pe vremea ispcp).Deci, pe scurt, bravo. Nota 10. Chiar e OK si lumea p-aici (si nu numai) e multumita.
-
Multumim pentru aprecieri :). Si eu am ceva contra lui itk, avand ceva surprize neplacute cu el.
-